Rouhea voitaikina juurella (sourdough rough puff)

Herkkutaikina helposti ~ vehnä tai vehnä&speltti


Joulutortut, pasteijat ja viinerit kaipaavat kaverikseen hyvän voi- tai lehtitaikinan. Tässä resepti helpolle rouhealle voitaikinalle, joka hyödyntää jämäjuurta. Lopputuloksena on ihanan lehtevä leivonnainen, joka kestää kovankin vertailun. Tästä syntyisi myös erinomainen tuhatlehti-leivos.

Resepti taipuu nätisti myös alkuviljoille ja toisessa leivonnassa testasinkin tämän myös sihtispeltillä. Toimii erinomaisesti niinkin ja maku on vieläkin parempi. Muunnos speltille löytyy reseptistä.

Joulutorttu rouheaan voitaikinaan.

Taikina:
  • 220g puolikarkeaa vehnäjauhoa (Spelttiversioon 160g puolikarkeaa vehnää ja 60g sihtispelttiä, muuten reseptin mukaan.)
  • 250g kylmää voita kuutioina
  • 100g jämäjuurta, kylmää
  • Noin 50g jääkylmää vettä
  • Ripaus suolaa
Tee näin:

Mittaa kulhoon jauho ja suola. Lisää kylmät voipalat joukkoon. Työstä ripeästi sormien välissä venyttäen voi kevyesti jauhon sekaan siten, että taikinaan jää voipaloja ihan reilusti viirumaisina liuskoina. Lehtevyys syntyy näistä "voitaskuista". Idea on sama kuin piirakkataikinassa, hyvät kuvat täällä: täydellinen piirakkataikina. Tämä voitaikina on kuitenkin tuota piirakkataikinaa märempää, periaate vain on sama.

Tee keskelle kolo ja kippaa siihen juuri ja 50 grammaa vettä. Sekoita taikina nopeasti palloksi vain sen verran, että se pysyy juuri kasassa. Jos on liian kuivaa, lisää vettä pieni loraus kerrallaan.

Vaihekuvat taikinan teosta:

Painele taikina rouheaksi neliöksi kelmun avulla, voipalat näkyvät kelmun läpi, kuten kuvassa. Laita tiiviinä pakettina jääkaappiin vähintään 20 minuutiksi.

Ota taikinaneliö kevyesti jauhotetulle pöydälle ja kauli se 20x50cm suorakulmioksi, taikinassa tulisi näkyä marmoroituneita voiviiruja. Älä paina kovaa tai pakota taikinaa venymään.


Taita taikina kolmin- tai nelinkerroin ja toista kaulinta toiseen suuntaan. Taita uudelleen, kelmuta ja laita jääkaappiin vähintään 20 minuutiksi. 

Leivo haluamiasi herkkuja, taikinan voi pitää kylmässä, pakastaa tai käyttää heti. Leivonnaisia ei tarvitse nostattaa.

Lisävinkit:

Tekemistä helpottaa kylmä lämpötila, voit halutessasi jäähdyttää kulhon ja jauhotkin ennen taikinan tekoa, jotta voi ei pääse sulamaan liikaa.


Hyvä paistolämpötila esim. joulutortulle on 225-astetta.

Joulutortut spelttisestä voitaikinasta.<3

Leipomisiin,
-Taina

Kommentit

Suositut tekstit