Challah hapanjuurella

Challah-leipä tuhdin briossin haastajana

Burgerilauantai... Hyvälaatuinen jauheliha, sinihomejuusto, omenasiivut ja rucola. Jamie Oliverin uusin ruokaohjelma sen teki yhdessä joulusta asti jääkaapissa loppusijoituspaikkaa odottaneen Saint Agur sinihomejuustopalan kanssa. Jamien burgerissa hedelmänä oli tosin päärynä ja rucola on myös oma lisäys.

Kaveriksi herkkuburgeriin tarvitaan kuitenkin hyvä sämpylä ja briossi olisi varmaan se yleisin. Briossi on kuitenkin voimäärineen tuhtia tavaraa, joten eikun metsästämään hyvää vaihtoehtoa, josta saisi myös herkullista paahtista arkipäiviin. Tässä kuvaan astui tällä kertaa Challah-leipä, perinteinen juutalaisen sapatin letitetty pehmeä herkku. 

Vastapaistettu Challah. <3

Reseptejä on interwebsi tulvillaan ja lopulta päädyin kokeilemaan juuren tehdyn Challahin reseptiä Maggie Glezerin A Blessing of Bread kirjasta. Reseptiä on tuunattu 100%:n hydraation juurelle sopivaksi.

Challah hapanjuurella

Ainesosat:

  • 200g aktiivista vaalea vehnäjuurta
  • 60g vettä
  • 3 kananmunaa
  • 8g suolaa
  • 55g oliiviöljyä
  • 65g hunajaa
  • 450g puolikarkeaa vehnäjauhoa

Tee näin:

Challah on helppotekoinen leipä. Sekoita ensin kulhossa kaikki paitsi juuri ja jauhot. 


Lisää seuraavaksi juuri ja sekoita. 


Kippaa lopuksi kaikki jauho kyytiin ja sekoita ensin esim. puulusikalla, kunnes taikina alkaa muodostua.


Siirry sitten käsivaivaamiseen, aloita kulhossa ja kun taikina alkaa muodostua, kippaa se pöydälle. Vaivaa pöydällä n. 10min. Taikina on ensin varsin tarttuvaa ja tarttuu pöytään, se kuuluu asiaan. Käytä lastaa apuna taikinan kokoamiseen vaivaamisen lomassa.

Jos taikina ei millään meinaa kiinteytyä, lisää ripaus jauhoa. Pyri kuitenkin mielummin tekemään elastisuus vaivaten. 

Tämä on suht tiukka taikina ja loppukoostumus saisi olla lähes lämpimän muovailuvahan kaltainen tiukka ja elastinen massa.

Pyöräytä taikina palloksi ja aseta se kulhoon kelmun alle fermentoitumaan kahdeksi tunniksi. Tästä taikinan voi laittaa yöksi jääkaappiin jatkamaan kehittymistä.


Tämä taikina ei välttämättä nouse kovinkaan paljon fermentoinnin aikana.

Kun taikina on fermentoitunut, kippaa se pöydälle. Jaa taikina 12 palaan, jolloin tästä syntyy kaksi Challah-lettiä tai yksi letti ja kuusi sämpylää. Älä käytä jauhoa leivinpöydällä, jotta taikina ei kuivu. Tämä taikina on helppo muotoilla.

Ylävasemmalla taikina fermentoinnin jälkeen, ei merkittävää kohoamista. Tästä tuli 12 palaa, joista kuudesta syntyi yksi letti ja toiset kuusi pääsivät solmusämpylöiksi.


Voitele leivät kananmunalla ensimmäisen kerran heti muotoilun jälkeen.

Challah ensimmäisen voitelun jälkeen valmiina nostatukseen.

Voitelu heti muotoilun jälkeen estää leipien kuivumista kohoamisen aikana ja antaa mahdollisuuden voidella kaikki kulmat ja nurkat hyvin, sillä loppuvoitelussa liika voima helposti lässäyttää leivät.

Peitä leivät hyvin ja anna nousta kunnolla, todennäköisesti kohotukseen menee vähintään viisi tuntia lämpimässä paikassa. Tämä riippuu lämpötilasta ja juurestasi, malta kuitenkin kohottaa nämä hyvin. 

Kun leivät ovat kohonneet, voitele ne toisen kerran kananmunalla, koristele halutessasi erilaisilla siemenillä tai esim. pistaasipähkinämurskalla tai vastaavalla.

Uunivalmiit herkut.

Paista 180-asteessa. Leipien paistoaika on 25-35min ja sämpylöiden 15-20min. Jos pinta tummuu liikaa, voit huputtaa leivät paiston lopussa foliolla.

Aivan vimosen päälle herkkua. Kaverina burgerille sitruunainen paahdettu kukkakaali.

Leipomisiin,
-Taina


Kommentit

Suositut tekstit