Leivän arvoinen levite - itse tehty hapatettu voi ja kotitekoinen leipämargariini

Helppoa kuin heinänteko, voi itse tehden

Erinomainen leipä ansaitsee päälleen erinomaisen herkullisen levitteen ja sen voi helposti tehdä myös itse. Tällä kertaa projektina oli itse kirnuttu voi. Olin aina ajatellut, että siinä täytyy olla kohtalaisen hankala homma kotikeittiöön, mutta olin täysin väärässä. 

Voi on Suomessa ja yleisesti Euroopassa yleensä lähtökohtaisesti hapatettua. Tästäkin syystä halusin myös kotitekoisen voin hapattaa ensin. Hapatteeksi valitsin bulgarian jogurtin, mutta myös piimä tai muu hapanmaitotuote toimisi varmasti hyvin. Hapatuksen seurauksena syntyy käytännössä ranskankermaa, joka jo itsessään on todella herkullista. Annoin kerman olla huoneenlämmössä kaksi vuorokautta ja valmis ranskankerma oli ihanan paksua ja maukasta. Maku olisi voinut olla voimaakkaamminkin hapan, joten ensi kerralla saatan kokeilla kerman hapattamista vielä vuorokauden pidempään tai vaihtaa hapatteen toiseen.

Litrasta kermaa syntyi 415 grammaa kotitekoista voita.

Miten hapatettua voita sitten tehdään?

Ainekset:

  • 1 litra kuohukermaa
  • 1dl bulgarianjogurttia
  • Merisuolaa

Voin valmistus:

Aloita kerman hapattamisella. Sekoita kulhossa voi ja jogurtti. Peitä kulho tiiviisti leivinpaperilla ja liinalla ja nosta se hämärään lämpimään paikkaan. Anna käydä kaksi vuorokautta ja nosta valmis ranskankerma sitten jääkaappiin. Kun alat tehdä voita, kerman lämpötila saisi olla hieman jääkaappilämpöä korkeampi, eli älä anna kerman jäähtyä liian kylmäksi.

Vointekoprosessi. Ainekset sekoitettuna ja valmis hapankerma.

Ota monitoimikone esille ja siihen roiskesuoja, vispilä ja lapasekoitin. 

Kaada syntynyt ranskankerma monitoimikoneen kulhoon ja aseta roiskesuoja paikoilleen. Sekoita kermaa koneen maksiminopeudella, kunnes syntyy ensin kermavaahtoa ja lopulta hera alkaa erottua voista. Kun hera on erottunut sen verran, että se roiskuu joka puolelle, laske koneen nopeus puoleen. Tähän menee tehokkaalla vispilällä vain noin viisi minuuttia, mutta se riippuu täysin sekä kerman lämpötilasta että koneen tehosta.

Voin tekoa: Alaoikealla tarvittavat työkalut ja alavasemmalla hapankerma. Yläkuvissa ensin hyvin vaahtoutunut kerma ja ylävasemmalla kuva tilanteesta, jossa hera alkaa kunnolla erottua voista.

Kaada syntynyt piimä kulhosta erilliseen astiaan ja vaihda koneeseen lapasekoitin. Vaivaa voita vielä muutama minuutti koneen keskinopeudella ja kaada aina välillä irronnut hera toiseen kulhoon.

Kun voi kiinteytyy ja siitä ei enää juuri irtoa heraa, ota kulho ja vie se tiskialtaaseen. Anna hanan valuttaa jääkylmää vettä ja laske sitä kulhoon samalla voita kädellä vaivaten. Vaivaa voita ja vaihda vettä niin kauan, että vesi on kirkasta. Mitä paremmin voin pesee, sitä paremmin se säilyy.

Alaoikealla voi ennen heran pois kaatamista. Alavasemmalla kiinteytynyt voi lapasekoittimessa. Yläoikealla voin pesu ja ylävasemmalla valmiit tuotteet: voita ja herkullista piimää.

Kun voi on pesty, suolaa se kevyesti vaivaamalla voihin vähän merisuolaa. Muotoile voipala leivinpaperin päällä haluamaasi muotoon ja laita se jääkaappiin tekeytymään. Jäähdytä myös syntynyt piimä ja nauti se joko juomana tai käytä vaikka leivonnassa.

Itse tehty levite kotitekoisesta voista ja öljystä

Kotitekoinen voi on helppo muokata hyväksi leipälevitteeksi käyttämällä vettä ja erilaisia öljyjä.

Ota voi huoneenlämpöön ja anna sen pehmetä, lisää mukaan valitsemaasi öljyä tai useampaa eri öljyä sekä vettä suhteessa 1:1:1. Eli yksi osa voita, yksi öljyä ja yksi vettä. 

Surauta seos sauvasekoittimella tai vispaten tasaiseksi, mausta halutessasi vaikka yrteillä ja kaada seos sopivaan astiaan. Laita levite jääkaappiin ja käytä leivän päällä maukkaana itse tehtynä margariinina. 

Herkullisiä leipähetkiä,
-Taina

Kommentit

Suositut tekstit