Sirkkaleipä hapanjuurella

Sirkat leivässä - sirkkaleipäresepti

Kotitekoista sirkkaleipää.


Hyönteisruoka on ollut otsikoissa aika ajoin jo jonkin aikaa. Itse olen päässyt näistä tuotteista kokeilemaan vain jonkinlaista sirkkasnäcks-tuotetta, joka oli suoraan sanoen pahaa. Kyseinen tuote maistui vähän siltä, kuin olisi kastunutta pahvia syönyt.

Fazerin Sirkkaleipä kuitenkin herätti jälleen kiinnostuksen, mutta sitä ei täällä tamperelaisessa lähiössä ole vielä mistään löytynyt kotiin saakka ostettavaksi.

Ajatus kypsyi siitä, miksipä tätäkin ei sitten vain kokeilisi tehdä itse? Ja miksipä sitä ei tekisi hapanjuurella, jotta maku kehittyy ja saadaan aikaiseksi ennen kaikkea hyvää leipää (hiivaleipurille vinkit kirjoituksen lopussa).

Eilisillä jauho-ostoksilla isommasta Prismasta osui lopulta käteen pussi tätä sirkkajauhoa. Jauho on kalliimman puoleista tavaraa ja proteiinina hintansa suhteen vielä aika huonosti perusteltavissa verrataessa vaikka härkäpapuun, linsseihin tai vastaaviin.

Aiemmin on tullut leipään lisättyä papuja ja linssejä paljonkin, näissä on ollut ravinto-arvot sekä rakenne todella hyvä. Samoin maku on loistava näillä kasviproteiinilisillä, joten niin kauan kuin tämä maksaa näin paljon, eikä merkittävästi täällä Suomessa vähennä lihan käyttöä, sen aktiivista käyttöä ruoanlaitossa on vähän vaikea myydä minulle.

Siinä sitä on ja juurikin on valmis leipähommiin.


On myös aika selvää, että vaikka kiinnostusta hyönteisten syömiseen tai ainakin kokeilemiseen on, harva osaa valmistaa niistä mitään. Reseptejä on melko vähän ja leipäreseptejä ei juuri lainkaan.

Tässä tulee nyt kuitenkin yksi, reseptissäni olen tuoteselosteiden ja uutisoinnin tietojen pohjalta käyttänyt tuota sirkkaa suunnilleen saman verran, kuin Fazerin sirkkaleivässä on. Siellä osannevat tuotekehityksen ja sen, missä suhteessa maku ei vielä ole liian voimakas. Aloitin pienellä määrällä sekä säilyttääkseni leivän leivontaominaisuudet että luodakseni reseptin, jossa proteiinin määrä leivässä nousee. Tärkeintä itselleni oli kuitenkin leipä, joka on aidosti herkullista ja maultaan sopivaa kaltaiselleni hyönteisruoka-aloittelijalle. Sirkkajauhon määrää voisi sitten nostaa jatkossa ja muutamissa löytämissäni ulkomaisissa resepteissä sitä onkin käytetty huomattavasti tätä enemmän.

Sirkkajauhepussia avatessa mieleen tuli lähinnä akvaariokalojen ruoan haju tai rehu, joten mitenkään erityisen innoissani en ollut ensivaikutelmasta. Aiemmin on tullut luettua arvioita maanläheisestä ja pähkinäisestä tuoksusta, mutta oma arvioni on, että ne ovat niin sanottua "selitystä". Ei se hyvältä tuoksunut... Toisaalta pitää muistaa, että tässä on paljon suuremmat ennakkoluulot pelissä rouskuvien hyönteisten mielikuvien pyöriessä päässä. Näin ainakin minulla. Eipä se herneproteiinijauhekaan kukkasilta ole tuoksunut. :)

Ennakkoluuloja pitää kuitenkin karistella, joten eikun leipomaan. Reseptissä on makujen osalta pyritty siis luomaan hyvä perusleipä, jonka mausteet tukevat hyvin lisätyn proteiinin makua. Sipulileipä on muutenkin perheen suosikki, joten sillä lähdettiin tähän seikkailuun. Jauhoissa mukana myös kunnolla makua antavat speltti ja ruis.

Sirkkaleipä hapanjuurella 

Ainesosat:
 • 720g haaleaa vettä
 • 180g aktiivista hapanjuurta
 • 900g jauhoja
  • Puolikarkea vehnäjauho (luomu) 400g
  • Hiivaleipäjauho (luomu) 300g
  • Spelttijauho 100g
  • Ruisjauho (luomu) 100g
 • Suola 20g
 • Hunaja 20g
 • Sirkkajauhe 40g
 • Valkosipulijauhetta n. 1-2tl
 • Sipulijauhetta n. 1-2rkl
 • Oliiviöljyä kohotusastian öljyämiseen

Päivä 1.

Taikinan teko:
 1. Sekoita vesi, juuri ja jauhot (myös sirkkajauho) ja jätä taikina puoleksi tunniksi autolyysiin.
 2. Vaivaa yleiskoneen matalammalla nopeudella muutama minuutti.
 3. Lisää suola ja hunaja.
 4. Vaivaa nopeammalla teholla vielä muutama minuutti, kunnes taikinaan muodostuu hyvä sitko.
 5. Öljyä läpinäkyvä kulho tai muovirasia ja siirrä taikina sinne kohoamaan.
 6. Taittele taikinaa puolen tunnin välein neljä kertaa.
 7. Anna kohota huoneenlämmössä kelmutettuna n. 3 tuntia (taittelut lasketaan kohoamisaikaan) ja siirrä sen jälkeen taikina kylmälepoon noin kuudeksi tunniksi.

Valmis sirkkaleipätaikina ennen taitteluita.
Taikina ensimmäisen taittelun jälkeen.

Taikina viimeisen taittelun jälkeen,
Kohonnut taikina valmiina leivottavaksi.

Leivonta:
 1. Ota taikina jääkaapista ja kumoa se varoen jauhotetulle leivinalustalle.
 2. Jaa taikinapala kahteen osaan ja esimuotoile se kevyesti pyöreiksi paloiksi (tasolepo).
 3. Jätä taikinapalat peitettyinä tasolepoon 15 minuutiksi.
 4. Leivo palat pitkulaisiksi leiviksi ja laita ne riisijauholla jauhotettuihin kohotuskoreihin.
 5. Pussita korit tiiviisti ja laita leivät jääkaappiin.
Taikinapallot tasolevossa.
Laita leivät koriin saumapuoli ylöspäin.
Pussita tai peitä leivät jääkaappilepoa varten, jotta kosteus ei karkaa.

Päivä 2.

 1. Laita uuni kuumenemaan 250-asteeseen ja aseta uunin pohjalla vesiastia. Sulje uunin höyryaukko uunikintaalla.
 2. Kun uuni on kuuma, ota leivät jääkaapista ja kumoa ne varoen leivinpaperilla vuoratulle uunipellille
 3. Viiltele leivät haluamallasi tavalla
 4. Paista 250-asteessa ensimmäiset 15 minuuttia.
 5. Pudota uunilämpö 200-asteeseen, ota uunikinnas pois höyryaukon päältä ja jatka paistamista vielä 20-30 minuuttia.
 6. Anna leipien jäähtyä vähintään tunti ennen leikkaamista.
Hyvin olivat kohonneet jääkaapissa.

Leivät pellille kumottuna. Vasemmanpuoleinen päätti mennä mutkalle nopeasti kumotessa, leipiä kumotessa kun ei kannata jäädä turhia miettimään. :)

Tämänkertaiset viillot, leipä oli erittäin hyvin kohonnut, joten ei voinut tässäkään jäädä juuri ihmettelemään.

Valmiit leivät onnistuivat ihanasti ja tuoksu kotona oli vallan upea. Maku on myös oikein mallikas, eikä tuota jauhetta tässä määrässä oikeastaan huomaa. Leipä on väriltään tummempaa, mutta maku on lähinnä rukiin kaltainen ja siksi laitoin myös ruisjauhoa  tähän taikinaan.

Sirkkaleipä leikattuna, keräsi kehuja. Upea maku ja paahteisuus.

Kyllä tuo jauhepussi käytettyä siis tulee ja ensi kerralla voisi vähän rohkeammin sirkkailla menemään. Suosittelen kokeilemaan, varsinkin sirkkajauheiden hintojen laskettua tästä saa ihan kelpo proteiinilisän leipään.

Nämä pääsevät mökkireissun eväiksi.

Leipomisiin,
-Taina

Ps. Hiivalla leipojille resepti toiminee myös hienosti, vaihda vain juuri raskiin. Ota puoli pussia tai pussi kuivahiivaa ja tee siitä esitaikina. Sekoitat siis hiivan ja 90g jauhoa, lisää tähän 90g lämmintä vettä ja sekoita hyvin. Jätä tämä peitettynä vähintään puoleksi tunniksi tekeytymään. Lisää raski taikinaan samassa kohdassa kuin reseptin juuri lisätään. Leivontaprosessi on tässä tapauksessa huomattavasti nopeampi, joten se täytyy ottaa huomioon hiivaversiota tehdessä.





Kommentit

Suositut tekstit