Biscuitit jämäjuurella

Jämäjuuri 

Hapanjuurella leipoessa syntyy usein ylimääräistä juurta. Tätä ei missään nimessä kannata heittää pois, vaan sillä syntyy mainiot kakut, pannarit, piirakat, rieskat ja monet muut herkut. Ylimääräinen juuri on myös hyvä kananmunan korvike leivontaresepteissä.

Tässä huushollissa on tällä hetkellä työn alla Dominique Anselin Cronut-resepti hapanjuurelle muunnettuna. Tästä syystä vaaleaa juurta on hoivattu päivittäin koko kulunut viikko, jotta taikinantekoon pääsee tänään. Lauantaina pitäisi sitten syntyä kronitseja, jos kaikki sujuu mukavasti. Samalla on syntynyt kohtuullinen määrä jämäjuurta, sillä makeaan leivontaan oma juuri kannattaa ruokkia miedoksi ja vahvaksi. Tämä käy helpoiten ruokkimalla sitä runsaalla suhteella, esim. 1:4:4.

Uunituoreet biscuitit, päivä 2.

Biscuitit ovat herkullisia teeleipiä, ruokaleipiä tai brunssiherkkuja, jotka on helppo heittää kasaan lyhyessäkin ajassa. Itse tykkään näistä myös voileipinä ja parhaita ovat ehkäpä hyvän voin ja marmeladin kanssa. Resepti on helppo ja tekemiseen ei mene pitkää aikaa. Tässä reseptissä on mukana kurpitsasosetta, mutta tähän kävisi myös piimä. Jauhon määrää voi joutua tosin tuolloin hiukan lisäämään. Erityisen kätevä tämä on kotileipurille, joka ei halua ostaa leipää ja käykin niin, että leipä loppuu kesken tai sitä pitää nopeasti saada lisää. Tein näitä nyt kahtena päivänä peräkkäin ja ensimmäisenä jätin noudattamatta omia hyviä neuvojani. Erot näet varsin selvästi kuvista. Vinkit reseptin jälkeen, vaikeaa tämä ei ole. :)

Ensimmäisen leivonnan biscuitit, nämäkin meni kerralla parempiin suihin, parhaita biscuitteja ikinä. Ulkonäköero ja rakenne kuitenkin ihan eri kuin seuraavassa leivonnassa.

Biscuitit jämäjuurella (n. 9-12kpl)

  • 150g vehnäjauhoa
  • 50g spelttijauhoa
  • 3tl leivinjauhetta
  • 1tl ruokasoodaa
  • 1rkl fariinisokeria
  • 100g kurpitsasosetta
  • 200g jämäjuurta
  • 115g kylmää voita
Tee näin:

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon kuutioitu voi. Murustele ja työstä sormin siten, että kaikki voi ei häviä taikinaan. Möykkyjä ja voipaloja tulisi jäädä jäljelle.
Voin leikkaaminen jauhoihin. Kylmät ainekset ja nopea toiminta auttavat, venytä voi sormilla ja pyöräytä se jauhoon. Tarkoitus on jättää voipaloja näkyviinkin. 

Valmis taikina on hyvin pehmeää.

Lisää kurpitsasose ja juuri, sekoita sen verran, että saat löysän taikinan. Älä vaivaa. Jos taikina tuntuu liian märältä tai kuivalta, lisää vähän joko jauhoa tai nestettä. Taikinan tulisi olla sellaista, että se on juuri muotoiltavissa neliöksi. 

Kumoa taikina leivinalustalle ja taputtele se varoen n. 2.5cm paksuksi levyksi.


Ota pyöreällä terävällä muotilla vieri vierekkäin paloja uunipellille ja muotoile lopputaikina kevyesti aina uudelleen 2.5cm:n paksuiseksi. Jos sinulla ei ole terävää muottia, leikkaa taikina veitsellä neliöiksi.

Paista 225-asteessa n. 10-12min.

Nam. :)


Vinkkejä onnistumiseen

Onnistumisen tärkein elementti on kylmät aineet. Jämäjuuri suoraan jääkaapista, voi kylmänä ja jos mahdollista myös sose. Jos haluat varmistaa onnistumisen, jäähdytä jauhotkin vaikka pakkasessa. Mitä kylmempi, sen parempi.

Leikkaamisvälineen kannattaa olla terävä, jotta luodut "kerrokset" eivät liimaudu kiinni toisiinsa. Jos leikkurisi ei ole terävä, kuten minulla kävi ensimmäisten kanssa, leikkaa taikina vain esim. neliöiksi terävällä veitsellä. 

Älä ylityöstä tätä taikinaa, sitä ei voi liikaa korostaa. Kunhan se jotenkin pysyy kasassa, se riittää.
Päivän yksi kakkuset, maku loistava, ulkonäkö vähän sinne päin. Leipuri ei lainkaan tyytyväinen. :)
Päivän kaksi biscuitit, kuva kertoo kaiken tarpeellisen. 

Nauti joko lämpimänä tai jäähtyneenä.

Mukavia leivontahetkiä,
-Taina

Kommentit

Suositut tekstit